Zamieszczone przez futer
Jaki powinien być prąd ładowania?
Zwiń
X
-
Jaki powinien być prąd ładowania?
Zamontowałem przed chwilą nową Centra Futura 75/760. Zmierzyłem domowym miernikiem prąd: spoczynkowy pokazało 12.98 V, a ładowania (tj. przy włączonym silniku) 15,6 V. W instrucjcji jest napisane, że prąd ładowania winien wynosić 14,0 - 14,4 V. Poprzedni akumulator służył prawdobodobnie tylko 1 rok (samochód niedawno kupiłem), w serwisie był za słaby, aby poddać się testowi (zweryfikowałem to u znajomego - potwierdził), stąd zakup nowego. Nie chciałbym jednak, abym musiał po 1 roku wymieniać na nowy (280zł!!!!).
[ Dodano: Pon 14 Sie, 06 18:42 ]
Doczytałem sie, że chodzi o napięcie ładowania (a nie prąd) i powinno być nie większe niż 14,4 V. Czy ktoś może wie jaka jest przyczyna, że u mnie jest 15,6V?Pzdr Mariusz
gisama, napięciem steruje regulator napięcia w alternatorze (zblokowany ze szczotkotrzymaczem). Różne egzemplarze trochę się od siebie różnią (w sensie zakresu regulacji). Nienaprawialne, możesz wymienić na nowy.
Aha, możesz też jeździć na światłach i np. włączyć radio albo ogrzewanie tylnej szyby itp. :wink:Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
Włączyłem climatronic, radio, ogrzewanie szyby, podgrzewanie foteli praz światła a napięcie spadło z 15,6 do 15,4 V. W sobotę pojadę do elektryka, nurtuje mnie tylko to czy przez te parę dni nic mi sie nie stanie z nowym aku, czy nie powinienem włożyc z powrotem stary?Pzdr Mariusz
-
dla spokojności włóż stary . w razie nawet jakiejkolwiek reklamacji będą drążyć temat prądu ładowania w aucie. Kolega miał ten sam problem w "ferdzi" (jak pieszczotliwie nazywa swoją ferozę) - przez tydzień czasu prawie zarżnął akumulator.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra.masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez huwedla spokojności włóż stary :!:O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Re: Jaki powinien być prąd ładowania?
Zamieszczone przez gisama....15,6 V. ..
Takie napięcie (nie prąd) może zabić akumulator przy dłuższej eksploatacji, poprzepalać żarówki itp a co gorsze może być zabójcze dla elektroniki. Radzę nie jeździć z takim napięciem.
Jeśli chodzi o wymianę regulatora to jeśli jest tak samo jak w Golfie II to wymiana jest banalna. Wykręcasz z alternatora regulator ze szczotkami i wkręcasz nowe.Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Dzięki za sugestie. Ponieważ nie miałem żadnych problemów typu przepalone żarówki postanowiłem zmierzyć napięcie ładowania innym miernikiem. I okazało się, że wynosi 14,2 V. Przyczyną wadliwego wskazania mojego miernika prawdobodobnie jest słaba bateria. Po założenieu nowej bateri zmierzyłem napięcie tej starej, ma 6,2 V, a powinno być 9 V. Już mi się niechce sprawdzać ładowania w samochodzie moim miernikiem z nową bateryjką, ale pewnie okazie się, że jest oki. Tak, że dzieki za sugestię, jednak co forum to forum - czyli co 2 głowy to nie jedna!Pzdr Mariusz
Komentarz